Kysy, kuuntele ja puutu – harjoittelu INY ry:ssä ja Rasismin vastainen viikko

Rasismin passiivinen vastustaminen ei riitä. Rasismiin kuuluu puuttua aktiivisesti oppimalla, toimimalla ja kuulemalla, myös rakenteellisesti yhteiskunnassa. Rasismin vastaista viikkoa vietettiin tänä vuonna 18.-24.3. Sen teemana oli rasismiin puuttuminen. Aktiivista ja tietoista toimintaa rasismin eri muotoja vastaan kutsutaan antirasismiksi. Antirasistinen työ keskittyy vähentämään etnistä syrjintää, syrjivien käytäntöjen vaikutuksia ja kielteisiä ennakkoluuloja. Antirasistiseen toimintaan voi osallistua kuka…


Rasismin passiivinen vastustaminen ei riitä. Rasismiin kuuluu puuttua aktiivisesti oppimalla, toimimalla ja kuulemalla, myös rakenteellisesti yhteiskunnassa.

Rasismin vastaista viikkoa vietettiin tänä vuonna 18.-24.3. Sen teemana oli rasismiin puuttuminen. Aktiivista ja tietoista toimintaa rasismin eri muotoja vastaan kutsutaan antirasismiksi. Antirasistinen työ keskittyy vähentämään etnistä syrjintää, syrjivien käytäntöjen vaikutuksia ja kielteisiä ennakkoluuloja. Antirasistiseen toimintaan voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa tilanteessa. Myös sinä ja minä.

Konkreettisesti rasismia vastaan voi toimia ensinnäkin oppimalla tunnistamaan rasistinen tilanne. Rasistinen kommentti tai toiminta voi kohdistua suoraan johonkin henkilöön, mutta rasistinen tilanne voi myös ilmetä, kun paikalla ei ole ketään sen kohteeksi suoraan joutuvaa henkilöä. Siinäkin tapauksessa asiasta voi jutella henkilön kanssa rauhallisesti. Rakenteellisen rasismin tunnistaminen voi ollakin vaikeampi asia ja siksi siitä on hyvä tulla tietoiseksi.

Rakenteellinen rasismi ilmenee syrjintänä, joka piiloutuu yhteiskunnan toimintaan, lakeihin, instituutioihin ja palveluihin. Tällainen syrjintä perustuu valtasuhteisiin ja se tuottaa rodullista ja etnistä syrjintää. INY:llä harjoittelussa ollessani olen nähnyt uudesta näkökulmasta, miten paljon suomalainen kotouttamisprosessi syrjii ja syrjäyttää maahan muuttaneita naisia. Koulutuksen ja työnhaun saralla moni maahan muuttanut nainen ohjeistetaan valitsemaan ala, joka ei vastaa heidän aiempaa koulutustaan tai kiinnostustaan. Asuntomarkkinoilla vuokra-asunnon hakua voi vaikeuttaa muu kuin suomenkielinen nimi. 

Rasismin tunnistamisen jälkeen on tarpeen puuttua rasistiseen tilanteeseen ja tukea rasistisen käytöksen kohteeksi joutunutta. Jos tilanne on turvallinen, voit kertoa rauhallisesti tekijälle, että hänen toimintansa ei ole hyväksyttävää ja pyytää häntä lopettamaan. Muista, että voit myös ilmoittaa rasistisesta käytöksestä esimerkiksi työpaikalla sekä muissa yhteisöissä. 

Epäkohtien huomaaminen ja niistä puhuminen kasvattaa tietoisuutta ja antaa mahdollisuuden muutokselle. Rasistisen käytöksen kohteeksi joutuneelle on hyvä tarjota tukea ja tarjoutua auttamaan, jos se on mahdollista ja toivottua. Muista, että usein olettaminen voi olla vaarallista ja johtaa epäsuotuisiin ratkaisuihin. Siksi kysyminen ja näkemysten kuunteleminen ovat avainasemassa myös antirasistisessa työssä.

Jokainen meistä kantaa ennakkoluuloja ja joutuu siksi haastamaan omaa ajatteluaan. On hyvä pysähtyä pohtimaan millaiselta oma sisäinen maailma näyttää ja miten itse suhtautuu toisiin. Jos huomaat, että sinulla on arvojesi vastaisia ennakkoluuloja mieti, miten voit vaikuttaa ja ohjata ajatteluasi eteenpäin. 

Anniina Syrjälä, INYn kevään 2024 harjoittelija

Lähteet:

https://yhdenvertaisuus.fi/olen-antirasisti-kampanja
https://storage.googleapis.com/jnl-uh-j-njmr-files/journals/1/articles/543/63ecd85f5341f.pdf
https://yhdenvertaisuus.fi/nain-puutut-rasismiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts